Ga naar hoofdinhoud
Praktijk gesloten op vrijdag 21 juni

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van de lage rug. Hier kunnen wij tijdens de zwangerschap verlichting bieden. Wij gebruiken hiervoor zogenoemde zachte technieken. De problemen worden vaak veroorzaakt door bekkendisfunctie. Er zijn een heel scala van klachten die hierbij horen zoals pijn of stijfheid in de lage rug, liezen, schaambeen, pijnlijke billen. Deze klachten gaan soms gepaard met uitstralingen in het been (zwangerschap ischias).

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het vrouwen lichaam. Om de geboorte van de baby soepel te laten verlopen, worden de banden door hormonale invloeden flexibeler. Dit heeft invloed op het stabilisatie mechanisme van de lage rug en de bekkengordel. Spieren in de onderrug moeten hiervoor compenseren. Als dit systeem niet goed functioneert, kan dit leiden tot bekken disfunctie. Als het bekkengewricht te mobiel wordt spreken we van bekken instabiliteit, als het te star wordt dan spreken we van bekkenblokkade.

Naarmate de zwangerschap vordert, groeit het kind in de buik. Dit zorgt ervoor dat de gewichtsverdeling van het lichaam verandert.  Om voorover vallen te voorkomen zal het lichaam de houding veranderen door naar achteren te leunen, hierbij ontstaat een grotere holte in de onderrug. Dit systeem is effectief om staande te blijven maar geeft meer belasting op kleine (facet) gewrichtjes van de onderste rugwervels. Als deze (facet) gewrichten overbelast raken ontstaat er irritatie met als gevolg stijfheid of pijn. Tevens ontstaat bij deze overbelasting vaak bekkendisfunctie en verhoogde lokale spierspanning. Bekkendisfunctie zorgt voor ongelijke belasting van de bekkengordel. Het gevolg hiervan is overbelasting van verschillende structuren, zoals bil spieren, rug spieren, lage rugwervels, SI gewrichten enz.

Behandeling

De behandeling is gericht op het opheffen van de bewegingsbeperking en daarmee het herstel van de bewegingsfunctie. Hierdoor worden de krachten die op de bekkengordel werken efficiënter verdeeld. Om dit te bewerkstelligen hebben wij een breed scala aan verschillende technieken in onze praktijk. Wij hebben een voorkeur voor “zachte technieken” zodat wij tot net voor de bevalling patiënten kunnen behandelen. Over het algemeen zien we dat door normale bekken functie vrouwen minder last hebben van rug weeën en dat de bevalling soepeler verloopt.

Back To Top
×